Monday, March 13, 2017

The value behind the word "Sorry"

Assalamualaikum,

Maaf andai diri ini susah untuk mengungkapkan perkataan 'maaf'. Jikalau betul ada 'nilai' yang tinggi di sebalik ungkapan kemaafan, sebutlah andai benar-benar untuk tidak mengulangi perbuatan tu lagi. 

Kehidupan ada naik turun. Tidaklah manusia, kalau kita bersifat maksum atas semua perkara. Ada perkara yang kadang-kadang memang merupakan titik kelemahan pada diri. Namun, andai kata selalu terlanjur salah dan silap, tidaklah perkataan 'maaf' yang wajar kita ungkapkan. Jaga nilai sebuah kemaafan, reserve the word 'sorry' at the right moment, in the right time. Make sure at that time, you will never repeat it again. 

When you said 'sorry' on the things that has became your habit, the value of the word sorry will lose its quality. Sorry is a powerful word to be used at the right time. It is a turning point from the bad to the good, from the good to the best. When you said sorry, one will expect you to refrain from doing the same thing. That expectation is not something bear-able to be held on your shoulder. 

Talk will become cheap. Sorry will become annoying. 
Action speaks louder than words.

Show that you are really sorry. Let the actions speak for itself. 

Regards,
Abu Faateh.

Monday, January 4, 2016

Alhamdulillah for Everything. ^^

Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Baru ku mengerti pengorbanan seorang ibu melahirkan anak. Walaupun baru beberapa bulan, tapi dia punya alahan, ya ampun! Alhamdulillah, I have once said that I'll do everything for my halal partner, wife. She has going through a lot already. Anak itu anugerah Allah. This is my part to make a sacrifice for the special first.

New year resolution, bakal menimang cahaya mata pertama, anugerah dari Allah. Mixed feelings. Excited dan juga berdebar. I have always love to live out of my comfort zone. Dah lama target utk hidup susah sama-sama dengan isteri. Cemburu dengan kekentalan abang sulung yang survive duduk dekat Yemen selama beberapa tahun lalu sebelum syiah houthi menghuru-harakan negara. That survival-bility he and his family, especially his wife. Tidak kurang juga kepada seorg lagi abang yg duduk di Dubai. Hebat-hebat semuanya.

People are looking for money to live the life. But I value experience over money. Mungkin sebab, I have my own career path to aim for. Although that future is uncertain, maybe I am being over-confident.

Oh yeah, for this past 3 month, I've heard stories about my mother and father in law. How Allah has arranged their life in an almost-perfect environment for the family. Memang style orang dulu-dulu. They got passion in what they do, and when you work for your family.... automatically everything will sync together. You will realize that, Allah is helping you somehow in your road to achieve everything in your life.

Inspirasi. Nasib badan bila mudah teruja dan ter-inspirasi dengan keadaan sekeliling. Alhamdulillah ya rabbal alamin. Bukan hidup yang senang ku pohon, tapi hati yg kuat untuk menempuhi pancaroba hidup yang menjanjikan bahagia dan tenang lahir di dalam hati. Bg permulaan, biarlah punca pendapatannya sedikit, tapi rezeki sentiasa cukup dari segi kesihatan, keperluan, anak, ukhuwah saudara mara...

I'm now living in unpredictable life. Excited for what might come in my way. InshaAllah, everything will have its valuable things as flavours in this colourful life.

P/S: Please pray for my wife. :)

Tuesday, August 11, 2015

Leader

Whats with being a leader?
What do you get when you are forced to be bossy?
Whats the point on being a leader?
How do you want other to see you. with respect or something else?

Terpanggil untuk buat entri ni, mungkin sebagai satu kenangan pahit dalam hidup?
Jadi kapten bukan benda yang mudah, kena ada visi yang jelas dan misi yang reachable.
Bukan sekadar kata "aku sayang team" , automatik pengurusan team ikut sama.

Its start with attitude. People will follow you. Mimmick the way you do things. Rasa terkongkong, dikongkong, tak bebas? Yes, at some point memang akan rasa macam tu, but believe it or not, it is just how it goes. Be a leader, and lead by example. Bila attitude pun da ke laut, jangan harap team tu nak go beyond a good behaviour. Sedangkan simple and basic attitude tak dapat nak follow, macam mana seseorang tu nak proceed to the higher level of professionalism?

Then, communication dalaman within mainboard. Yeap, mainboard is the heart of the team. And as a leader, you are the brain to think about the team. The result of your thinking will then be done by others. Each and everyone of the mainboard should be informed with the same information. Tak ada yang lebih and tak ada yang kurang. And take precaution on dealing with mainboard, jaga hati setiap orang, make them feeling comfortable, and dont keep giving pressure. Assign a specific jobscope for every position or biro. Job assignment ni paling penting, takkan nak bagi screteary uruskan duit? haa, benda simple macam tu la. Give them work, so that they will feel appreciated.

Prioritizing. Then, we move to prioritizing. The simple rules, prioritize mana yang penting. For example, kerja bab file dokumentasi should be handled by setiausaha, no one should ever take over this job. Including if there were a team manager. Benda simple, but if you skip this people dont like to work with you.

Trust. Gain trust with your coach for example. Coach need to trust you if he/she are happen to pass you a home work for the team. So first step is be serious in managing the team. Bukan apa, same like if you want to look for a job. Ingat employer suka ke if diorang tengok kita takda usaha? Atleast show the seriousness on how desperate are you going for this job. And buat semua yang coach suro on time. Gain the trust, baru senang flow management team.

Theres still a lot to learn. And you dont learn by reading, or googling? you need to atleast try to be a leader. It is a first step on being a husband, a father.

Alhamdulillah, if you seek to learn something, you will see everything better.

P/S : Post yang tertunggak lamanya di dalam draft. Something to think, something to learn. InshaAllah. ^^

Regards,
NAA

Saturday, July 4, 2015

Membuka mata ke dunia baru

Alhamdulillah, I have finished all semesters as undergraduate. Sedikit terlambat dari kawan-kawan yang rata-rata sekarang dah earn about RM2500-RM3000 since last 5 months. Seronoknya tengok kawan-kawan dah menempuh alam pekerjaan. Nak dibandingkan dengan diri ni, baru je grad. Dengan berbekalkan skill technical yang sangat sikit. Moga, skill-skill yang lain dpt membantu menempuh alam pekerjaan.

Too many things happened recently. Rasa macam semuanya bergerak laju. Penerimaan, adapt to what have happened until now. Syukur alhamdulillah. Bukan sebab memakbulkan apa yang dihajati, tapi sebab mempermudahkan jalan sampai ke tahap ni. Life keeps getting interesting day by day, inshaAllah cant wait for what future have to offer.

Bak kata Hilal Asyaf, berusah mencapai mampu. Mampu tu bagiku lebih dari keseluruhan. I would like to see it as a whole. Means, mampu tak semestinya dari sudut kewangan, tapi juga dari sudut lain. Human interaction, setting goals, vision, mission, sabar, planning, enduring, menahan dan lain-lain. Moga Allah memberi kesempatan masa, untuk diri ni belajar semuanya sekaligus. Letakkan diri ni dekat tempat yang susah supaya belajar erti rasa syukur. Supaya belajar untuk menjadi macam kaum-kaum lain yang jauh lebih bekerja keras untuk mencari rezeki. Supaya setiap rezeki yang dikurniakan Allah, di bahagikan sama rata kepada yang tidak mampu, yang tidak upaya. Nak berjaya tu biarlah satu pakej.

Moga Allah tetapkan niat di dalam hati, berusaha untuk mencapai mampu. Mampu untuk hidup bawah keberkatan rezeki, bukannya atas kemewahan dan duit semata-mata. Moga diri ini sentiasa tunduk dan patuh atas apa ujian yang melanda. Amin.

Mode : Job Hunting ;)

 NAA

Monday, March 30, 2015

Near to expiry date

Kini bukan yang dulu.
Sering diri ni menafikan sem ni lah yang terakhir.
Apa yang akan jadi selepas itu? 
Adakah terus ke alam pekerjaan,
atau ke alam perkahwinan? 
Jika dimurahkan rezeki, inshaAllah dahulu mana yang perlu.

Sementara tu, 
Perit hati bila mana memblek kembali gambar-gambar lama,
mostly with them who I called family, Silat Team.
Hadirnya kalian, bersemangat mengenangkan diriku yang dahulu,
Tapi itu dulu, sekarang semangatnya lain,
Boleh kata aku bersemengat sekarang bukan kerana misiku,
Tapi kerana mereka yang dapat mencari keseronokan dalam derita.

Penat diri ni nak menegur,
habis beruban putih kepala memikirkan cara yang berhemah,
Tapi mungkin, ini masanya untuk menerima tapuk pimpinan baru,
Have trust to them,
Marah kerana sayang, tegur kerana kasih.

Badan dah tak larat macam dulu,
Atau diri ini yang tak semangat? 
Seringkali alasannya kerana, takde geng seperti dahulu.
Tapi sampai bila nak mengguna pakai alasan yang dah basi tu?
Terpaksa untuk diri ini mencari rentak kembali.

Medal sekarang bukan menjadi buruan,
Tapi kehadiran pesilat Malaysia dan juga Singapore,
Membuatkan diri ni tercabar untuk mengambil peluang ini.
Harap dengan berbaki masa yang ada,
Diri sempat melakukan yang sempurna. 
Sempurna di mata juri, mata penonton.

Mungkin dengan sempurnanya persembahanku,
Tutuplah tirai pencak silat dalam hidupku.
Tapi jika tiada rezekiku untuk bertanding,
Mungkin masih ada peluang untuk diri ini bertanding lainkali.
Wallahualam.

Berikan kekuatan ya Allah.

Insan lemah,
NAA.

Friday, March 6, 2015

Hardest Goodbye?



Assalamualaikum.
Mungkin post kali ni berbaur tacing sikit. :D

My last semester, my last chance nak bergaulkan diri dengan silat, seni dan jugak olahraga.
Betul cakap miros, “rasa nak turun je training silat selagi ada masa”. Masa tu mencemburui kita, selalu diingatkan oleh barisan coaches. Ingat masa diri ini masih berlengah, nak turun training pun berkira apatah lagi nak buat homework yang cikgu bagi, alangkah ruginya diri dengan membazirkan masa yang ada. Now, lagi 3 bulan lebih je rasanya diri ini akan bergelumang dengan aktiviti silat ni. After this, it will be totally different. My priority will shift towards professional careers. I will no longer can look out to the team. Nasihat serba serbi. I always think that in any team or organization, you must have clear vision. So that when you hold to that vision and mission, the team will look lively. 

Taming Sari 7, a game that tests new faces in the team. Their thirst towards medals, improving themselves and discipline to training day and night. Walaupun, to be exact kurang memuaskan attitude team time Taming Sari 7, but I guess the mainboard now boleh dah figure out and find the way to fix things up.  The least I can do is to have a faith in them, and captain Haafiz. 

Sedang training untuk closing ISC’15 ceremony, satu benda yang aku Nampak. Hubungan seperti adik beradik antara team. You know how happy I am to see that kind of things. Perkara yang sama jugak berlaku dulu, tapi with different characters. How I miss that moment. Alhamdulillah, You took care of the team. Pernah jadi, team ni lah segala-galanya dalam UIA. Pernah got tremendously addictive to go training, to do tunggal, to improve myself from time to time. Thanks to You, I learn the value behind everything that happened to me that make who I am today.

Mereka dah boleh bergerak sendiri. Please take care of them ya Allah. My friends, my good teammates, my brothers, my sisters, my family, my everything.

P/S: terasa tugas untuk memantau dah selesai. Hehe. Kira nak melangkah keluar pun senang hati.

Proud ex-captain,
Thanks.

Saturday, January 3, 2015

Itchy heart.

Hidup tak selalu indah. Ada masa gelap ada masa cerah.

Ada benda yg kita tak dpt nak kawal. It happens naturally. Bila apa yg berkaitan dengan hati. Tak semudah tu utk merawat. Zikrullah zikrullah. Kerana hati ini milik Dia, harus utk kita berbalik kepadanya, only He can cure this heart.

Di samping itu juga, harus untuk selalu rasionalise apa yg terjadi. Supaya setiap saat dalam kehidupan dijadikan iktibar dalam hidup. Time can heal everything. Tapi mampukah hati ini remain that strong? Walau ditelan pahit kehidupan tapi akan pasti struktur atau keadaannya tidak sama seperti sebelum.

Macam mana Allah mengajar bahawa setiap sesuatu yg terjadi hanya datang dari Dia. Pasti ada hikmah, mungkin besar mungkin kecil. Wallahualam.

Bersangka baik kat Allah. Hanya mampu sujud dan mengadu kepadaNya, memohon masa utk berpatah balik. Supaya semuanya sempat utk kita mensyukuri, mungkin dengan itu hati tak remuk seperti sekarang.

Skrg hanya mampu berdiri berbekalkan semangat utk membina masa depan. Sangat memerlukan sahabat kiri kanan depan belakang just to get myself back up.

This feeling, I remember it as it once build some great strength within me. 
I'll come back stronger. 

Thank you.
Upgrade diri, upgrade hati, upgrade iman, tunduk
kepadaNya.
Alhamdulillah for everything.

Heartbroken.
arif.
 

Bittersweet Life Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates